Ιστορικής σημασίας ο Ναός 

Αίτημα προς το Υπ. Πολιτισμού για την κήρυξη του Ναού Αποστόλου Παύλου ως νεώτερου μνημείου από το ΔΣ του Πάρκου

Ο  Φορέας Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» σήμερα, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, τίμησε τη θρησκευτική εορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Ιερό Ναό που βρίσκεται εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου, όπου τελέστηκε για πρώτη φορά πανηγυρική λειτουργία στη χάρη των Αγίων και πραγματοποιήθηκε αρτοκλασία, υπό την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτόκολλων προστασίας από τον Covid-19.

Τη λειτουργία παρακολούθησαν ο Βουλευτής της ΝΔ  Ι. Λοβέρδος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Α. Λεωτσάκος, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Σ. Ζωγραφάκης, ο Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης και Περιφερειακός Σύμβουλος Μ. Αλεξανδράτος, ο Δήμαρχος Ιλίου Ν. Ζενέτος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ιλίου  Γ. Φραγκάκης, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ιλίου  Ι. Χαραλαμπόπουλος, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού   κ. Α. Αθανασόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ιλίου  Δ. Δαλαμάγκας, ο Πρόεδρος κοινότητας Καματερού Κ. Δρόσος,  η Γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης  Α. Ζησιμάτου, η Γενική Διευθύντρια του Πάρκου  Μ. Χατζηαθανασίου, ο νομικός Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής Γ. Κωνσταντόπουλος, το μέλος του ΔΣ του φορέα διαχείρισης και μέλος της επιτροπής του ναού Γ. Γεωργακόπουλος, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Δ. Αγγελάκη, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος  της Β5 ΔΕΕΠ κ.κ Μαυροειδάκος  Δημήτρης και Ματθαίου Δημήτρης καθώς και  η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Αγίων Αναργύρων -Καματερού  κ.κ.   Σαπέλα  Μαρία και Παπαϊωάννου Αναστασία αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα η Πρόεδρος των Ηπειρωτών  Αγίων Αναργύρων – Καματερού κ. Α. Ζιάγκα και οι εργαζόμενοι στον φορέα διαχείρισης του Πάρκου.

 

Ο ΝΑΟΣ 

Ο Ναός του Αποστόλου ή Αγίου Παύλου, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης».  Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το διάστημα 1958-1960, από τον αρχιτέκτονα Αθανάσιο Κουτσογιάννη (1926-2006), στο πλαίσιο δεκαετούς συνεργασίας του με τον Πέτρο Πικιώνη (1929-1996) και τον Δημήτρη Πικιώνη (1887-1968). Το έργο ανατέθηκε στους αρχιτέκτονες από το «Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα», έναν από τους κεντρικούς φορείς  προώθησης της ιδεολογικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής των Βασιλικών Ανακτόρων στη μετεμφυλιακή και μεταπολεμική Ελλάδα.

Αν και διατηρείται μέχρι σήμερα σε εξαιρετική κατάσταση η σημασία του παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό ενώ έχει σχεδόν αγνοηθεί από τη σύγχρονη έρευνα. Για τον λόγο αυτό η προστασία και η ανάδειξη του Ναού Αποστόλου Παύλου είναι κρίσιμη για τη μελέτη της ιστορίας της Ελληνικής αρχιτεκτονικής και τέχνης του 20ου αιώνα όπως και για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» έχει υποβάλει αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού για την κήρυξη του Ναού Αποστόλου Παύλου ως διατηρητέου μνημείου με διευρυμένο καθεστώς προστασίας του περιβάλλοντος χώρου, των υπαίθριων διαμορφώσεων και των καλλιτεχνικών έργων του Φώτη Κόντογλου. Το αίτημα υποστηρίζει αναλυτική έκθεση ιστορικής και αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης και αποτίμησης των αρχιτεκτονικών, κοινωνικών, και πολιτισμικών αξιών του έργου.