Γ. Πατούλης: «Με αυτή τη μεγάλη γιορτή στο πάρκο της καρδιάς μας, στο Πάρκο Τρίτση, στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα για την αναγκαιότητα της πρόληψης της υγείας, της ασφάλειας και του σεβασμού στο Περιβάλλον»  

Εκατοντάδες μαθητές και πολίτες βρέθηκαν σήμερα Παρασκευή 8 Απριλίου, στο Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» όπου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη η δράση «Προτεραιότητα στην υγεία μας».

Η συγκεκριμένη δράση υλοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής, του  Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου,  των  ΚΕΠ Υγείας και του ΕΔΔΥΠΠΥ. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. 

Από τις 10 το πρωί μέχρι το απόγευμα πραγματοποιούνται βιωματικές δράσεις, ενώ διενεργήθηκαν δωρεάν προληπτικοί  έλεγχοι και ενημερώσεις γύρω από θέματα όπως η οστεοπόρωση και οι σκελετικές παθήσεις. Επίσης πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης για θέματα πρόληψης υγείας, για πρώτες βοήθειες, την οδική ασφάλεια, το περιβάλλον, την ανακύκλωση, κ.α.

«Με αυτή τη μεγάλη γιορτή στο πάρκο της Καρδιάς μας στο Πάρκο Τρίτση στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα για την αναγκαιότητα της πρόληψης της υγείας, της οδικής ασφάλειας και του σεβασμού στο Περιβάλλον» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ και του ΕΔΔΥΠΠΥ Γ. Πατούλης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μητροπολιτικό Πάρκο είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα νέα παιδιά, τους διοργανωτές και τους πολίτες.

«Δράσεις όπως η σημερινή, μας δίνουν την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τα οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου και να βάλουμε στη ζωή μας ένα σημαντικό μήνυμα: Γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα υγείας μία φορά το χρόνο. Προστατεύουμε την υγεία μας και την υγεία των αγαπημένων μας κάθε μέρα. Με συμμάχους μας το υγειονομικό και στελεχιακό δυναμικό της Περιφέρειας Αττικής, του ΙΣΑ, του ΕΔΔΥΠΠΥ και των ΚΕΠ Υγείας,  ισχυροποιούμε την πρόληψη και συμβάλλουμε στην προστασία της Υγείας των πολιτών.  Σήμερα όμως η παρουσία μας στο Μητροπολιτικό Πάρκο έχει άλλο ένα συμβολισμό που σχετίζεται με το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος», υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης ο οποίος με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση κάλεσε τους πολίτες στη μεγάλη γιορτή που οργανώνει η Περιφέρεια Αττικής την Κυριακή του Πάσχα στο πάρκο, με μουσική και πασχαλινά εδέσματα. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Μπ. Καραθάνος, η Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ν. Γιαννακοπούλου, η  Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» κα Β. Δανέλλη-Μυλωνά, ο Πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού κ. Κ. Γιαννόπουλος, ο Πρύτανης του Π.Α.Δ.Α. κ. Π. Καλδής, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Α. Λεωτσάκος, η Αντιπεριφερειαχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μ. Κουρή, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γ. Κεχρής, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Β. Γιαννακόπουλος, ο Δήμαρχος Δ. Ιλίου, Ν. Ζενέτος, ο Δήμαρχος Δ. Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Σ. Τσίρμπας, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Β. Ντηνιακός, ο  Συντονιστής του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις της Περιφέρειας Αττικής Σ. Παπασπυρόπουλος,  η Γενική Διευθύντρια του Πάρκου, Μ. Χατζηαθανασίου, ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών Δ. Μουλιάτος,

η Γενική Γραμματέας του Δ. Αγίων Αναργύρων – Καματερού Μ. Σαπέλα, η Β’ Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Φορέα Διαχείριση, Μ. Αγγελοπούλου, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος σε θέματα Εθελοντισμού Ε. Μπαρμπαγιάννη,  η Γενική Γραμματέας του ΔΣ του Φορέα Διαχείριση, Α. Ζησιμάτου, η ανεξάρτητη Περιφερειακή Σύμβουλος Δ. Αγγελάκη, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Ιλίου Ι. Χαραλαμπόπουλος, ο Πρόεδρος της κοινότητας Καματερού Κ. Δρόσος, η Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Αττικής στο Τομέα της Άθλησης, Χ. Γαλανοπούλου, το Αναπληρωματικό Μέλος ΔΣ Φορέα Διαχείρισης, Γ. Γεωργακόπουλος, ο Επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ Γ. Στεφανάκος, ο Πρώην Δήμαρχος Δ. Καλογερόπουλος, εκπρόσωποι  των Δήμων  Πετρούπολης, Ηρακλείου Αττικής, Μεγαρέων, Αγ. Βαρβάρας,  αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, κ.α

Στη δράση συμμετείχαν τα σχολεία: Έκτο δημοτικό Καματερού, Έβδομο δημοτικό Καματερού, 26ο δημοτικό Ιλίου, 10ο δημοτικό Αγίων Αναργύρων, Μουσικό σχολείο Ιλίου, Τρίτο γυμνάσιο Ιλίου, Τέταρτο γυμνάσιο Ιλίου, Όγδοο δημοτικό Ιλίου, Όγδοο δημοτικό Μεγάρων, 14ο δημοτικό Περιστερίου, Δεύτερο γυμνάσιο Πετρούπολης, Δεύτερο γυμνάσιο Πεύκης.

Συμμετοχές φορέων και ομάδων στη Δράση «Προτεραιότητα στην Υγεία Μας – Πάρκο Τρίτση»

Στη δράση βρισκόταν, οχήματα του ΕΔΣΝΑ, ασθενοφόρο του ΙΣΑ, όχημα  της Πυροσβεστικής, το ηλεκτρικό όχημα του Πάρκου Τρίτση και ηλεκτροκίνητο minibusτου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας «ΕΔΔΥΠΠΥ» και τα στελέχη του πραγματοποίησαν ενημέρωση και δράσεις ευαισθητοποίησης, ο ΕΔΣΝΑ παρουσίασε τις «Πράσινες Γωνιές» με δράσεις και  παρεμβάσεις ανακύκλωσης, γιατροί του ΚΕΠΙΧ διενήργησαν RapidTest, διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια ευαισθητοποίησης σε θέματα υγείας περιβάλλοντος και ασφάλειας, ενώ στο χώρο παραβρέθηκαν για ενημέρωση και ψυχολόγοι του ΚΕΠΙΧ. Επίσης έγινε ενημέρωση και παρουσίαση από την Περιφέρεια Αττικής της πιλοτικής εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας (VR) η οποία χρησιμοποιείται για ανίχνευση νευρογνωστικών διαταραχών (μείζονες – άνοιες και ελάσσονες – ήπια γνωστική εξασθένιση) όπως η νόσος του Alzheimer.

Επίσης στις δράσεις συμμετείχαν οι εξής φορείς:

  • Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων (Ε.Δ.Ο.Κ.): Ενημέρωση σχετικά με τη σημασία και την αναγκαιότητα του να γνωρίζει κανείς Πρώτες Βοήθειες. Επίδειξη, ΚΑΡΠΑ, χειρισμούς πνιγμονής από ξένο σώμα ή λήψη ζωτικών σημείων.
  • Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας: Ενημέρωση για τα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου (screening) που υλοποιεί το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του καρκίνου του προστάτη.
  • Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνας Μυλωνάς: Ενημέρωση για Οδική Ασφάλεια
  • Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός & Τμήμα νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
  • Σύλλογος Όραμα Ελπίδας Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών: Ενημέρωση και εγγραφές νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών.
  • Χαμόγελο του Παιδιού: Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση
  • Εταιρία Alzheimer Αθηνών: Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση
  • Κέντρο Μαστού Σύλλογος Φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Αγίου Ανάργυροι». Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση και διανομή «voucher» για ψηφιακές Μαστογραφίες
  • PRAKSIS Κινητή Μονάδα – διενέργεια γρήγορης εξέτασης για HIV, HCV, HBV
  • Σύλλογος Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ασθενών γύρω από την οστεοπόρωση και τις σκελετικές παθήσεις. Ποδιατρική αξιολόγηση και Πελματογράφημα
  • LLM CARE: Παιχνίδια μνήμης και εκπαίδευσης από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  • BeActive: Φορέας Προαγωγής Αθλητισμού και Φυσικής Δραστηριότητας
  • Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για παιδιά από το Χαμόγελο Του Παιδιού με τα δύο κινητά Πολυϊατρεία «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» και «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» καθώς και ενημέρωση για τις δράσεις του Οργανισμού.
  • Mini Planetarium: Κινητό πλανητάριο για ξενάγηση μικρών και μεγάλων στο θαυμαστό κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας
  • Π.Α.Ο Φοινικαίων: Αθλητικές δραστηριότητες – Ποδόσφαιρο
  • α. Μουσικό σχολείο Ιλίου: Μουσικό πρόγραμμα
  • β. Αφήγηση Παραμυθιού «Ποιος παγίδεψε την ΠένυΚιλλίνη.
  • Το μεγάλο μυστήριο ενός μικροσκοπικού κόσμου».
  • ΠΟΣΠΛΑ – Διατροφή: Διανομή φρούτων Γ Λαϊκή Περιστεριού
  • Διατροφή: Capital Market & Green Cola: Διανομή Snack- Ροφημάτων
  • Ζωγραφική
  • Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών: Μαθήματα αγγειοπλαστικής για μικρούς και μεγάλους

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο εδώ: Δράσεις Υγείας στο Πάρκο Τρίτσης