Η Διοίκηση του Φορέα του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη εργάζεται καθημερινά προκειμένου το Πάρκο να μετατραπεί σύντομα σε έναν μητροπολιτικό πόλο πρασίνου, αναψυχής και εκπαίδευσης.

Mε αφορμή ψευδείς και ανυπόστατες αναφορές που κάνουν λόγο για υποτιθέμενες μεγάλες καταστροφές από πτώσεις δέντρων στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» εξαιτίας της κακοκαιρίας και καταλογίζουν στον Φορέα Διοίκησης του Πάρκου ανευθυνότητα και αδιαφορία, επισημαίνονται τα εξής:

  1. H πρωτοφανής σε σφοδρότητα χιονόπτωση των περασμένων ημερών είχε ως συνέπεια να προκληθούν εντός του Πάρκου, αποκοπές κλαδιών, οι οποίες ωστόσο ήταν πολύ λίγες, αναλογικά με τη συνολική έκταση του Πάρκου. Άμεσα κινητοποιήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου και με εντολή της Διοίκησης κλαδεύτηκαν και μαζεύτηκαν το μεγαλύτερο μέρος των κλαδιών που έπεσαν.
  2. Οι αναφορές περί πτώσης δέντρων εντός του Πάρκου σε πολυσύχναστο σημείο, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και είναι παντελώς ψευδείς.
  3. Ο Φορέας Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών αλλά και την προστασία του Πάρκου, ήδη από τις αρχές του 2020, έχει προχωρήσει στους κατάλληλους δασοκομικούς χειρισμούς όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Ειδικότερα:

  • Tην αντιπυρική περίοδο του 2020, προχώρησε σε αραίωμα κόμης πεύκων στο δασικό τμήμα του Πάρκου, υπό την καθοδήγηση έμπειρου επιστημονικού προσωπικού, και με την σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου.
  • Κατά τη χειμερινή περίοδο 2020-2021, ο Φορέας Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», με αίτημα του προς το δασαρχείο και σε διαρκή συνεργασία μαζί του, προχώρησε σε  προσήμανση των επικίνδυνων δέντρων εντός του χώρου του Πάρκου.
  • Τα δέντρα τα οποία προσημάνθηκαν ιστάμενα ή κατακείμενα έχουν υλοτομηθεί και απομακρυνθεί από το χώρο του Πάρκου προ μηνών.
  • Σε σχέση με τις προσβολές, οι οποίες όντως αποδυναμώνουν τα δέντρα και τα καθιστούν επιρρεπή σε πτώσεις λόγω χιονιού και ισχυρών ανέμων, ο Φορέας Διαχείρισης ήδη από το καλοκαίρι του 2020 σε συνεργασία με το  Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών προχώρησε σε φυτοτεχνικούς ελέγχους ενώ συντάχθηκε και μελέτη για τη καταπολέμηση παρασιτικών εντομών κάτι το οποίο δεν έχει διενεργηθεί ποτέ έως τώρα στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».
  • Κατόπιν σχετικού αιτήματος του Φορέα Διαχείρισης, η ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποίησε κλαδέματα κοντά σε μετασχηματιστές και πυλώνες εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου. Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2020 προχώρησε σε υπογειοποίηση καλωδίων εντός του Πάρκου στην περιοχή της εισόδου πλησίον της Νότιας Φυλής.