Το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση δημόσιους και ελεύθερους χώρους στην Αττική. Ο πλούσιος περιβαλλοντικός του χαρακτήρας και ο ιδιαίτερος συνδυασμός δραστηριοτήτων που προσφέρει, έχει καθοριστική σημασία για την ποιοτική αναβάθμιση των δυτικών προαστίων της Αθήνας. Παρά τις πρωτοφανώς δύσκολες συνθήκες που προέκυψαν από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα, το Πάρκο όχι μόνο προστατεύτηκε και αναβαθμίστηκε, αλλά δημιουργήθηκαν από το μηδέν,  τα θεμέλια για την ανάδειξη του μέσα από ένα συνολικό οργανωτικό σχέδιο. Βρίσκουμε τουλάχιστον οξύμωρο το γεγονός ότι ασκείται ανυπόστατη κριτική από μια παράταξη η οποία «έλαμψε» δια της απραξίας της  κατά την περίοδο της διοίκησης της.

Μια διοίκηση που παρέδωσε:

  1. Εγκαταλελειμμένες λίμνες, με επικίνδυνα χαμηλή στάθμη νερού, για την επιβίωση των ειδών της πανίδας του Μητροπολιτικού Πάρκου Αντώνης Τρίτσης.
  2. Ελλιπή τροφοδοσία λιμνών με νερό, η οποία γινόταν μόνο κατά τις ημέρες βροχόπτωσης της Αττικής.
  3. Ένα κανάλι διασύνδεσης τρεχούμενου νερού των τεχνητών λιμνών του Πάρκου μεταμορφωμένο σε βάλτο στάσιμου νερού με πλήθος αποικιών κουνουπιών , φορέων λοιμωδών νοσημάτων.
  4. Ανενεργά Πηγάδια και Γεωτρήσεις.
  5. Ένα ανεξόφλητο πρόστιμο 60.000 ευρώ στο Φορέα Διαχείρισης για αδήλωτες γεωτρήσεις εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Αντώνης Τρίτσης , το οποίο δεν είχε διευθετήσει η προηγούμενη Διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης.
  6. Ελλιπή έως και ανύπαρκτο φωτισμό σε πολλά σημεία του Μητροπολιτικού Πάρκου Αντώνης Τρίτσης, με άμεσες συνέπειες ζωτικής σημασίας όπως την μη ασφαλή κυκλοφορία των πεζών και την ενίσχυση της εγκληματικότητας.
  7. Καθολική απουσία φύλαξης.
  8. Κατεστραμμένη και ασυνεχή περίφραξη.
  9. Ακινητοποιημένο -λόγω βλάβης- το μοναδικό όχημα υδροφόρας που διαθέτει ο Φορέας Διαχείρισης με αποτέλεσμα την μη πραγματοποίηση των προγραμματισμένων ποτισμάτων νεοφυτειών.
  10. Κατεστραμμένο και ανενεργό υδροδοτικό δίκτυο πυρόσβεσης.
  11. Αντλιοστάσια έτοιμα να καταρρεύσουν , μηχανήματα με φθορές, μοτέρ χαλασμένα, άδειες δεξαμενές νερού , μια εικόνα πλήρους εγκατάλειψης.
  12. Υποστελέχωση προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης, μόλις 3 εργαζόμενοι κατηγορίας ΥΕ Εργατών (εκ των οποίων οι δυο στο όριο συνταξιοδότησης ).
  13. Πλήθος ανεξόφλητων οφειλών προς το Δημόσιο.
  14. Μη καταβολή μισθών στου εργαζόμενους του Φορέα.

Ως εκ τούτου, με αφορμή το δημοσίευμά σας στις 14 Απριλίου σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης οφείλουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

 

1. Ποιος είναι επιτέλους ο συνολικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»;

  1. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκχώρησαν την αρμοδιότητα για τη συντήρηση και την ανάπτυξη του Πάρκου Τρίτση στην Περιφέρεια Αττικής.
  2. Δημιουργήθηκε Φορέας Διαχείρισης, για την λειτουργία του Πάρκου και ψηφίστηκε Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει πλέον η δυνατότητα να γίνει πρόσληψη ή απόσπαση μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του. Η Περιφέρεια Αττικής, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής, συνδράμει τον Φορέα Διαχείρισης με όποιο προσωπικό απαιτηθεί κατά περίπτωση.
  3. Η Κυβέρνηση χρηματοδότησε μέσω του Πράσινου Ταμείου, χρηματικό ποσό ύψους 3.000.000 ευρώ, για έργα περιβαλλοντικές αναβάθμισης και λειτουργικής αναμόρφωσης ενός από τους σημαντικότερους χώρους πρασίνου της Δυτικής Αττικής και του Λεκανοπεδίου.
  4. Στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι να αναδεχθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» σε ένα Πρότυπο Πάρκο ανοιχτό προς όλους , το οποίο θα προάγει την ιστορία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την εκπαίδευση, με καινοτόμα έργα πνοής. Ο Φορέας Διαχείρισης στοχεύει με τις ενέργειες του, στην εγκαθίδρυση ενός σταθερού πλαισίου διοικητικής, οργανωτικής και οικονομικής λειτουργίας ώστε να ενισχυθεί το Πάρκο με πλήρως βιώσιμες λειτουργικές δυνατότητες που θα αναβαθμίσουν ποιοτικά το επίπεδο ζωής των πολιτών της Δυτικής Αττικής, πάντα με γνώμονα την κοινωνική ευαισθητοποίηση για όλες τις ομάδες, την ελεύθερη ασφαλή και δημόσια πρόσβαση στο Μητροπολιτικό Πάρκο καθώς και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και ανταποδοτικότητας, σε πλήρη εναρμόνιση με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική.

 

2. Ποιες λύσεις προτείνονται για το πρόβλημα της έλλειψης νερού  και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου για την οριστική και σταθερή υδροδότηση του Πάρκου και την ανανέωση του νερού;

  1. Ο Φορέας Διαχείρισης, πέτυχε την αδειοδότηση και πλήρωσε το πρόστιμο που είχε εκδοθεί το 2019, για τις υφιστάμενες γεωτρήσεις, που επί διοίκησης Δούρου δεν είχε πληρωθεί και ούτε είχαν αδειοδοτηθεί, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2019 να κινδυνεύει σοβαρά αυτός ο μοναδικός υγροβιότοπος της Αττικής. Αυτό το γεγονός, όχι μόνο δεν επαναλήφθηκε το καλοκαίρι του 2020, αλλά επιπλέον το Κανάλι που διατρέχει το Πάρκο, γέμισε νερό καθώς και οι υπόλοιπες λίμνες του Πάρκου. Η στάθμη των λιμνών, όχι μόνο δεν έχει κατέβει, αλλά έχει αυξηθεί, καθώς οι γεωτρήσεις χρησιμοποιούνται.
  2. Τμήμα των εργασιών που θα εκτελεστούν, μέσω του Πράσινου Ταμείου,  αποτελεί η στεγανοποίηση της λίμνης Νο 5 και του καναλιού που διατρέχει το Πάρκο και το οποίο καταλήγει στην λίμνη Νο 6 καθώς και η αποκατάσταση της ανακυκλοφορίας του νερού από την λίμνη Νο 6 έως την λίμνη Νο 4. Το εν λόγω έργο ακολουθεί τις διαδικασίες περί δημοσιών συμβάσεων, με τους χρόνους και τις προθεσμίες που η κείμενη νομοθεσία επιβάλλει. Η συμβασιοποίηση του έργου, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός.
  3. Ψηφίστηκε το σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» και του Δήμου Ιλίου, για τη δημοπράτηση και εκτέλεση του έργου «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΓΩΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ¨ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ¨ ΑΠΟ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ «ΠΡΕΣΗ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ». Με το έργο αυτό, ο Δήμος Ιλίου διαβεβαίωσε τον Φορέα ότι δίνεται οριστική επίλυση του χρόνιου προβλήματος υδροδότησης των λιμνών, με 000 κυβικά ημερησίως. Το έργο ολοκληρώθηκε και ήδη γίνονται δοκιμαστικές υδροδοτήσεις για την ορθή λειτουργία του.
  4. Επισκευή του οχήματος υδροφόρας και τήρηση εβδομαδιαίου προγράμματος ποτίσματος των νεοφυτειών.
  5. Επισκευή των υπό κατάρρευση αντλιοστασίων με αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία τους με τη τροφοδοσία των δεξαμενών νερού τόσο για το δίκτυο πυρόσβεσης όσο και για το σύστημα άρδευσης.

 

3. Πως θα αξιοποιηθεί ο χώρος της «Κιβωτού των Σπόρων» που ανακαινίστηκε από την προηγούμενη διοίκηση του πάρκου; Υπάρχει σχεδιασμός αξιοποίησης και περεταίρω εμπλοκής συλλόγων και φορέων (όπως είναι οι Φίλοι του Πάρκου Τρίτση, η Ορνιθολογική Εταιρεία) που με τους εθελοντές μέλη τους συντελούν επί σειρά ετών στη προστασία και ανάδειξη του Πάρκου;

  1. Η «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία» και ο σύλλογος «Φίλοι του Πάρκου» σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 786/4-12-2020 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης, συστεγάζονται σε αίθουσα εντός του κτιρίου των γραφείων Διοίκησης του Φ.Δ του Μητροπολιτικού Πάρκου. Επιπλέον με την ίδια απόφαση Δ.Σ παραχωρήθηκε στο σωματείο «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία» ο χώρος της «Κιβωτού των Σπόρων» για την υλοποίηση των σεμιναρίων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης. Λόγω της υφιστάμενης πανδημίας, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει αναστείλει όλες τις δράσεις της, έως ότου αρθούν τα έκτακτα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του covid-19,  έχοντας πάντα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.
  2. Έναρξη συνεργασίας με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την σύσταση εθελοντικής ομάδας στο Φορέα Διαχείρισης το οποίο βρίσκεται εν εξελίξει.

 

4. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέσα στο Πάρκο που ιδρύθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση;

Ουδέποτε υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ της απερχόμενης  Διοίκησης με το Υπουργείο Παιδείας για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Επίσης, ουδέποτε  έγινε στον Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» αίτημα για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Παιδείας για την  λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Αντίθετα, το Υπουργείο Παιδείας έχει αιτηθεί στον σημερινό Φορέα Διαχείρισης την παραχώρηση των εν λόγω χώρων, για άλλες, διαφορετικές χρήσεις από το Κέντρο Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης, οι οποίες και μελετώνται από τον Φορέα Διαχείρισης.

 

5. Ποιες είναι οι ενέργειες της  κυβέρνησης ώστε το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» να γίνει βιώσιμο, λειτουργικό και ασφαλές για τους πολίτες;

Η Περιφέρεια Αττικής και ο Φορέας Διαχείρισης έχουν πραγματοποιήσει τις κάτωθι ενέργειες:

  1. Έχει γίνει αποκατάσταση σημαντικού τμήματος των βλαβών των φωτιστικών ιστών, με αποτέλεσμα πλέον το Πάρκο να είναι φωτεινό και οι πολίτες να απολαμβάνουν την περιήγησή τους με ασφάλεια και κατά τη βραδινή επίσκεψή τους.
  2. Το Πάρκο φυλάσσεται ήδη σε 24ώρη βάση με δύο οχήματα πατρόλ από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι σήμερα, μετά από δέκα χρόνια πλήρους έλλειψης φύλαξης, με αποτέλεσμα να έχουν εξαλειφθεί όλα τα φαινόμενα βανδαλισμού ή/και παραβατικών συμπεριφορών. Επιπλέον, ο Φορέας Διαχείρισης τοποθετεί βίντεο-επιτηρητές με συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας σε κομβικά και κεντρικά σημεία του Πάρκου και στις βασικές εισόδους αυτού, με σκοπό την πληρέστερη και αποτελεσματικότερη φύλαξη του.
  3. Έχει καταγραφεί, επισκευαστεί και αποκατασταθεί το Πυροσβεστικό Δίκτυο στο σύνολο του Πάρκου και ο Φορέας Διαχείρισης βρίσκεται σε διαδικασία αυτοματοποιημένου και απομακρυσμένου ελέγχου όλων των δεξαμενών πυρόσβεσης και των αντλιοστασίων αυτών.
  4. Έχει γίνει αποκατάσταση 6 χιλιομέτρων περίφραξης περιμετρικά του Πάρκου.
  5. Έχει γίνει συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής για την παραχώρηση και παραμονή υδροφόρου οχήματος εντός του Πάρκου τις ημέρες υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
  6. Είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες κλαδέματος υψηλών δένδρων.
  7. Είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες αποψίλωσης συνολικής έκτασης 800 στρεμμάτων για την προστασία του Πάρκου κατά την αντιπυρική περίοδο, όπως έγινε και το προηγούμενο έτος.
  8. Οι υπηρεσίες του Φορέα Διαχείρισης ολοκλήρωσαν τις εργασίες για την καταπολέμηση της προσβολής δένδρων από πιτυοκάμπη και βαμβακίαση σε όλη την έκταση του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», για την εξασφάλιση της καλής φυτοΰγειονομικής κατάστασης των δένδρων και της αποφυγής τυχόν αλλεργικών αντιδράσεων των επισκεπτών.
  9. Είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες ανάπλασης περιβάλλοντος χώρου με βασικές αρχές σχεδιασμού την προσβασιμότητα εμποδιζόμενων ατόμων και ΑΜΕΑ – Πάρκο ανοιχτό προς όλους.

 

6. Πως προτίθεται η κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά τη Περιφέρεια Αττικής και τον Φορέα Διαχείρισης, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα του Πάρκου;

Βάση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/2343/174/2019 όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 207/Β/207/Β/1-2-2019 και αφορά την έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας ‘Αντώνης Τρίτσης’, η χρηματοδότηση του Φορέα Διαχείρισης εξασφαλίζεται από:

  1. Την μηνιαία πρόσοδο ύψους 58.000 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και την επίτευξη των σκοπών του. Το ποσό της προσόδου παρακρατείται αναλογικά από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που κατανέμονται στους δήμους της Περιφέρειας Αττικής «ως αντιστάθμισμα της περιβαλλοντικής ζημιάς στο περιβάλλον της Αττικής, που προκαλείται από την αστική λειτουργία και τη δραστηριότητα των δήμων».
  2. Την ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης για την υλοποίηση έργων.
    Για παράδειγμα: Ένταξη του Έργου «Περιβαλλοντική, Αισθητική & Λειτουργική Αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”» στο Χ.Π. «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2020» και χρηματοδότηση με το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ από το Πράσινο Ταμείο.
  3. Έκτακτες επιχορηγήσεις από την Περιφέρεια Αττικής, όπου κρίνεται απαραίτητο.
  4. Ίδια έσοδα που προκύπτουν από τις δραστηριότητες του Φορέα Διαχείρισης.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ