Οι υπηρεσίες του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», σε με τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιούν καθημερινά συνεργασία παρεμβάσεις και υλοποιούν προγράμματα φυτοπροστασίας του.

Με στόχο την εξασφάλιση της καλής φυτοΰγειονομικής κατάστασης των δένδρων και της αποφυγής τυχόν αλλεργικών αντιδράσεων των επισκεπτών, πριν μερικές ημέρες ολοκληρώθηκαν, σε όλη την έκταση του Μητροπολιτικού Πάρκου,  οι εργασίες για την καταπολέμηση της προσβολής δένδρων από πιτυοκάμπη και βαμβακίαση. Επιπλέον από τα μέσα Μαρτίου έχει ξεκινήσει η εφαρμογή  ψεκασμών προνυμφοκτονίας από εδάφους στις τεχνικές λίμνες και τα κανάλια του πάρκου.

Τις σχετικές δράσεις συντονίζει, με βάση και τις εντολές του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, η Γενική Διευθύντρια του Φορέα Διαχείρισης Αρχιτέκτων Μηχανικός  Msc Μ. Χατζηαθανασίου.

Να σημειωθεί ότι για την αντιμετώπιση των ασθενειών από πιτυοκάμπη και βαμβακίαση έγιναν  ψεκασμοί, στο πλαίσιο των οποίων ακολουθήθηκαν οι απαραίτητες εφαρμογές ανά δέντρο, χωρίς να προκύψουν ζημιές στο υπάρχον φυτικό υλικό και με τη χρήση βιολογικού εντομοκτόνου μη τοξικού για τον άνθρωπο, για άλλα θηλαστικά, για διάφορα έντομα και κυρίως για τις μέλισσες. Επίσης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες με την μηχανική καταστροφή των προνυμφών, με την κοπή και το κάψιμο των κουκουλιών σε περιορισμένο και ελεγχόμενο μέρος ώστε να αποφευχθεί η διασπορά καθώς και η συγκομιδή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων που θα προκύψουν, εργασίες που έγιναν με την σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου Αιγάλεω.

Για την καταπολέμηση των κουνουπιών έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο η εφαρμογή του προγράμματος επίγειων ψεκασμών, από την Περιφέρεια Αττικής. Μάλιστα τηρείται απαρέγκλιτα μηνιαίο πρόγραμμα ψεκασμού στο Πάρκο το οποίο θα διαρκέσει έως το πέρας των θερινών μηνών.

Με αφορμή τις σχετικές δράσεις ο Περιφερειάρχης Αττικής εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του,  στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Πάρκου, στη γενική Διευθύντρια του Φορέα, στα Μέλη του Δ.Σ., καθώς και στους Δημάρχους και τους φορείς  της περιοχής για τη στενή συνεργασία και τη συμβολή τους στην προσπάθεια που υλοποιείται. Επιπλέον ο Γ. Πατούλης δήλωσε:

«Η Περιφέρεια Αττικής και η Διοίκηση του Φορέα του Μητροπολιτικού Πάρκου εργαζόμαστε καθημερινά για τη φυτοπροστασία και την ανάπτυξή του σε έναν Μητροπολιτικό πόλο πρασίνου, αναψυχής και εκπαίδευσης. Παρά τα τεράστια ζητήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διαχείριση τα Πάρκου, έχουμε καταφέρει να κάνουμε σημαντικά βήματα. Μέσα σε 1,5 χρόνο έγιναν στο Μητροπολιτικό Πάρκο ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ περισσότερα από όσα έγιναν τα προηγούμενα 4 χρόνια»

Από την πλευρά της η Γεν. Διευθύντρια του Φορέα Διαχείρισης Μ. Χατζηαθανασίου πρόσθεσε:

«Το Μητροπολιτικό Πάρκο Α. Τρίτσης αποτελεί ένα πνεύμονα πρασίνου ο οποίος με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ενέργειες των στελεχών μας βελτιώνεται καθημερινά. Με απόλυτο σεβασμό και ακολουθώντας όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες προστατεύουμε με  βιολογικό τρόπο την χλωρίδα και την πανίδα του. Το όραμα του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για να αποτελέσει το Πάρκο Μητροπολιτικό πόλο πρασίνου, αναψυχής και εκπαίδευσης γίνεται πραγματικότητα με γρήγορους ρυθμούς».