Κέντρο Περιβάλλοντος

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

  Το συγκρότημα των Στάβλων της Οθωνικής περιόδου στον Πύργο Βασιλίσσης, καθώς και νέες κατασκευές που δημιουργήθηκαν βάσει της αρχικής μελέτης διαμόρφωσης του Πάρκου (1995), διαμορφώνουν έναν κεντροβαρές «ιστορικό κτιριακό τετράγωνο» γύρω από ένα ανοιχτό αίθριο επιφάνειας 350 τ.μ. Πρόκειται για ένα συγκρότημα ισόγειων κτιρίων με δύο χαρακτηριστικές απολήξεις με τη μορφή πύργου. Στην εσωτερική αυλή βρίσκονται οι παλιές ποτίστρες των αλόγων, καθώς και ένα πηγάδι.

  Σε αυτήν την Οθωνική αυλή χωροθετείται το Κέντρο Περιβάλλοντος και Επιστημών, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την όλη συγκρότηση του Πάρκου, συνολικής έκτασης 1.100 τ.μ. Στόχος του να φιλοξενήσει χώρους επιστημονικών συναντήσεων, σεμιναρίων, βιβλιοθήκης /  αναγνωστηρίου, εκθέσεων. Συνοδεύεται από μικρούς γραφειακούς χώρους και καφενείο.

  Μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο, που τοποθετείται στον κεντρικό άξονα Βορρά-Νότου, χωροθετείται:

  • Στη βόρεια πλευρά του τετραγώνου, η Αίθουσα 1, ένας ενιαίος εκθεσιακός χώρος, εσωτερικών διαστάσεων 25 Χ 5,5 μ., δηλαδή ενιαίος ωφέλιμος χώρος 137 τ.μ. Προορίζεται να φιλοξενήσει περιοδικές εκθέσεις και συνοδευτικές εκδηλώσεις.
  • Στην ανατολική πλευρά, δύο ισοδύναμοι σε μέγεθος χώροι, η Αίθουσα 2 και η Αίθουσα 3, κατάλληλοι να φιλοξενήσουν επιστημονικές συναντήσεις / σεμινάρια. Η καθεμία έχει δυναμικότητα 140-160 ατόμων. Διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο και πατάρι. Αναλυτικότερα, η Αίθουσα 2, διαστάσεων 19 Χ 9,5 μ., με ωφέλιμο χώρο 180 τ.μ. και πατάρι 88 τ.μ. Η Αίθουσα 3, διαστάσεων 19,5 Χ 9,5 μ., με ωφέλιμο χώρο 185 τ.μ., πατάρι 58 τ.μ. και επιπλέον βοηθητικούς χώρους 55 τ.μ.
  • Στη νότια πλευρά, η Αίθουσα 4, διαστάσεων 15,5 Χ 5,7 μ., ωφέλιμη επιφάνεια 88 τ.μ. Έχει πολυδύναμα χαρακτηριστικά, συμπληρωματικά των υπόλοιπων χρήσεων.
  • Στη δυτική πλευρά, η Αίθουσα 5, διαστάσεων 18 Χ 4,9 μ., ωφέλιμη επιφάνεια 88 τ.μ. Κατάλληλη για βιβλιοθήκη / αναγνωστήριο.
  • Το συγκρότημα συμπληρώνεται από δύο γραφειακούς χώρους στη δυτική πλευρά: ο πρώτος, δίπλα στην είσοδο, διαστάσεων 8 Χ 4,9 μ., ωφέλιμη επιφάνεια 39 τ.μ. και ο δεύτερος, με ισόγειο και όροφο διαστάσεων 5,75 Χ 5,75 μ. ο καθένας, συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας 66 τ.μ.
  • Στη νότια πλευρά χωροθετείται διώροφο καφενείο, διαστάσεων 5,9 Χ 5,7 μ., συνολικής καθαρής επιφάνειας 67 τ.μ.
  • Το συγκρότημα συμπληρώνεται με δύο ενότητες χώρων υγιεινής και υπόγεια αποθήκη.

  ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    Το ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης αποφάσισε ομόφωνα την δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) εντός του Πάρκου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει το ΥΠΠΕΘ, για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των Σχολείων της Δυτικής Αθήνας (Απόφαση 8, Συνεδρίαση 2/10.11.2016). Με την από 16.05.2017 επιστολή του προς το ΥΠΠΕΘ, ζητάει την έγκριση ίδρυσης του ΚΠΕ. Το ΥΠΠΕΘ προχώρησε στην ίδρυση ΚΠΕ στο Πάρκο Τρίτση τον Φεβρουάριο 2018 (ΦΕΚ 684/Β/2018).

   Στόχος είναι το ΚΠΕ να ξεκινήσει τη λειτουργία του το επόμενο χρονικό διάστημα.

   ΕΚΘΕΣΗ “ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ”

    Μια ξύλινη κατασκευή 12 μέτρων μήκος, 2,70 μέτρα πλάτος και 3,30 μέτρα ύψος, η Κιβωτός των Σπόρων περιμένει μικρούς και μεγάλους να την επισκεφθούν. Στο εσωτερικό της φιλοξενείται το αρχείο φυτογενετικού υλικού (σπόροι, καρποί, φυτά) σε ειδικές θήκες (γυάλινα βάζα, κουβάδες, πιάτα κ.α). Η συλλογή τοποθετείται στην «Κιβωτό» σε θεματικές ενότητες όπως διατροφικά (σιτηρά, όσπρια κτλ.) θεραπευτικά, καλλωπιστικά, αφροδισιακά και άλλα. Το αρχείο των φυτών και σπόρων συμπληρώνεται από την εγκατάσταση μικρής κουζίνας. Η Παρασκευή φαγητού από την συλλογή – αρχείο της «Κιβωτού» επιτρέπει την κατοίκηση του εκθεσιακού χώρου με δυναμικό-διαδραστικό τρόπο. Η «Κιβωτός των Σπόρων» είναι ένα εμβληματικό έργο-συμμετοχή της Ελλάδας στη 12η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής La Biennale di Venezia 2010 και αναπτύσσεται σε ειδικά διαμορφωμένο κτίριο στο Μητροπολιτικό Πάρκο Α. Τρίτση, δίπλα στα κτίρια Διοίκησης (Είσοδος Α: Σπ. Μουστακλή 23).

    Η έκθεση είναι επισκέψιμη μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση του Πάρκου.

    Η “Κιβωτός των Σπόρων”, επίσημη σελίδα της Ελληνικής Συμμετοχής στην 12η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας

    Συμπληρωματικό υλικό για την «Κιβωτό των Σπόρων»

    Κιβωτός / The Ark. Ο κατάλογος της Ελληνικής Συμμετοχής στην 12η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας (αρχείο rar)
    Ενημερωτικό έντυπο-τρίπτυχο (αρχείο pdf)

     

    Το ενημερωτικό υλικό (έντυπο και βίντεο) δημιουργήθηκε με την ευγενική χορηγία της Interamerican.

    ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

     Ανακαλύπτοντας το Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης”

     Εκπαίδευση για την Αειφορία – Εκπαιδευτικό υλικό (pdf)