Το Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” έδωσε το παρών στην 5η Διεθνή Έκθεση Verde.tec στο MEC Παιανίας, 17-19 Μαρτίου 2023, για τις τεχνολογίες περιβάλλοντος, την κυκλική οικονομία και τις έξυπνες πόλεις.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί έναν πραγματικά δημόσιο χώρο, ανοικτό σε όλους τους πολίτες, που μπορούν πλέον να απολαμβάνουν δράσεις αθλητισμού, πολιτισμού, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και αναψυχής, σε ένα μέρος που διατηρεί ατόφιο το μοναδικό χρώμα του αττικού φυσικού τοπίου αλλά και σε ένα μέρος που αποτελεί πεδίο εφαρμογής των νέων τεχνολογιών περιβάλλοντος.

Προάγοντας τον πολιτιστικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα του Πάρκου, διεξήχθη σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του, με μεγάλη επιτυχία, η μοναδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Το Τραγούδι της Γης», η οποία πραγματεύτηκε ποικίλα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής Γης, αποτελώντας το σημείο συνύπαρξης της σύγχρονης τέχνης και του περιβάλλοντος, έργα της οποίας εκτίθενται στην παρούσα έκθεση.

Ξεκινώντας έτσι αλληγορικά, από την Γη που τραγουδάει στο Μητροπολιτικό Πάρκο Τρίτση, ο Φορέας Διαχείρισης, συνέχισε την πρωτοποριακή του πορεία, μέσω της συνεργασίας του με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής. Οι σπουδαστές και καθηγητές του μαθήματος Αειφορικός Σχεδιασμός II παρουσίασαν 31 προτάσεις επανασχεδιασμού τμήματος του πάρκου με έμφαση στις αρχές του αειφορικού σχεδιασμού και της περιβαλλοντικής ποιότητας.

Πολύ σημαντική σε αυτήν την πορεία συνεργασιών είναι η πρώτη συμμετοχική διαδικασία – ανοιχτή συζήτηση που έλαβε χώρα στο πάρκο, με συμμετέχοντες εμπλεκόμενους φορείς, πανεπιστημιακά ιδρύματα και πολίτες. Η δράση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της συμμετοχικής διαδικασίας σχεδιασμού που από εδώ και στο εξής θα λαμβάνει χώρα κατά την διαδικασία αποφάσεων.

Μέσα από τέτοιες συνέργειες, και με την επιστημονική και στοχευμένη διερεύνηση, συντάχθηκε η στοχοθεσία μας, να μεταμορφωθεί το Πάρκο Τρίτση, σε ένα Πρότυπο Περιβαλλοντικό Πάρκο. Ένα Πάρκο που να επιτελεί το σκοπό του, ένα Πάρκο κόσμημα, ένα Πάρκο ανοικτό για όλους. Με τον τρόπο αυτό, το Πάρκο θα παραμείνει ο δημόσιος χώρος της πόλης, ένας ζωντανός οργανισμός που θα αξιοποιηθεί, ακόμα και με την συνδρομή ιδιωτών, αλλά δεν θα αποτελεί ένα στατικό αντικείμενο προς εκμετάλλευση. Ένας τόπος όπου δεν θα αποκλείονται κοινωνικές ομάδες και που θα λειτουργεί ως πεδίο για να αναπτυχθεί η διαφορετικότητα και η κοινωνική αλληλεπίδραση.

Σήμερα, το Πάρκο Τρίτση περνά σε μια νέα εποχή, με στόχο να αποτελέσει το επίκεντρο  νέων δράσεων, για μια ολοκληρωμένη, βιώσιμη αστική ανάπλαση, για ακόμα περισσότερες δράσεις εντός των ορίων του, αλλά και για τη δημιουργία νέων επενδυτικών και επιχειρηματικών ευκαιριών, που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όχι μόνο των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, αλλά και όλης της Περιφέρειας.